Heat recovery from refrigeration plants

5. März 2019

Due to the high amount of total electricity consumption, heat recovery (HR) from refrigeration equipment is an underestimated topic with high savings potential.

The use of an air-cooled condenser next to a boiler within a production plant shows the need for action. While one system consumes electricity and leaves waste heat unused, the heating system burns fossil fuels to generate the desired heat. In such a constellation, a heat recovery system can often be retrofitted or included in future planning. A well conceived planning of the heat recovery system ensures an improved efficiency of the refrigeration plant and supplies the heat „incidentally“, so that the operator benefits twice.

We are happy to check on a case-by-case basis whether a heat recovery system for a specific system in a building can be implemented in an energy-efficient and investment-sustainable manner. There are various implementation variants that can be implemented more or less sensibly depending on the existing structure. In addition to the selection of a direct or indirect system, other factors such as the size of the storage tank to be used, the integration of the heat exchanger into the existing system, its design and the choice of materials for the service water all play a decisive role.

In addition to the obvious use for heating domestic hot water, in many cases systems for heating support and for heating fermenting rooms etc. can also be implemented. We have already implemented a large number of heat recovery systems on existing and new refrigeration systems and can draw on a wealth of experience. We will also find a solution for your unusual ideas. For example, we were able to implement the request of a customer to keep the walking and parking area of his premises ice-free by using the waste heat in winter.

If you are interested in a cost-neutral consultation, please contact us.

Funktionsweise und historische Entwicklung unserer Kontaktkühlung

Bereits in den 1970er Jahren entwickelte die Firma Eisvoigt Anlagen für die speziellen Anforderungen der Bäckereikühl- und Kältetechnik. Diese Anlagen waren mit der sogenannten stillen Kühlung ausgerüstet. Diese Technologie erzielte die besten Ergebnisse für ungegarte Teige und Sahnetorten. Durch große Kühlerflächen, bezogen auf die jeweilige Kälteleistung, konnte die Entfeuchtung der Ware deutlich reduziert werden.

NH₃ / CO₂ Prozesstechnik

In der Backwarenindustrie finden die Kältemittel NH₃ und CO₂ immer häufiger Verwendung. Zumeist als Kältemittel für Zentralanlagen, versorgen sie den gesamten Betrieb mit sämtlichen Kühlstellen.

Dieser Entwicklung haben wir in den letzten Jahren Rechnung getragen. Zum heutigen Zeitpunkt können wir alle unsere Anlagen auch optional für den Einsatz mit diesen Kältemitteln ausgerüstet liefern.Konstruktionen dieser Art, z. B. Schockfroster von 400 – 800 kW Kälteleistung, Industriegärer, Absteifräume und viele weitere Anlagen wurden durch uns bereits realisiert.

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